top of page

Q&A

​

Kunnen wij ons aansluiten bij deze alternatieve herdenking?

Ja, dat kan zowel lokaal/gemeentelijk als door fysiek in Den Haag deel te nemen. De naam van jouw initiatief, gemeente, organisatie, partij, community zal dan op deze website worden geplaatst. Stuur een e-mail naar organisatie@4meinclusief.nl met als onderwerp "Ja, wij doen mee!".

​

Waarom hebben jullie deze alternatieve herdenking georganiseerd?

In de traditionele Dodenherdenking op de Dam nemen de Tweede Wereldoorlog en het koloniale verleden van Nederland een centrale plek in. Dat er hoogwaardigheidsbekleders op de Dam staan die momenteel geen enkele actie ondernemen om de genocide op de Palestijnen te stoppen maakt veel pijn, woede en verdriet los in Nederland.  Wij willen de vurige belofte ‘nooit meer’ eer aan doen, consistent en geloofwaardig zijn, en willen pal gaan staan voor medemenselijkheid. Wij willen een plek creëren waar mensen hun actuele pijn en verdriet kunnen uiten, en solidariteit kunnen tonen met slachtoffers nú.

 

Wat bedoelen jullie met ‘inclusief’?

Inclusief herdenken gaat over herdenken van slachtoffers toen én nu. Dit is aanvullend op de traditionele dodenherdenking op 4 mei: we herdenken dus óók de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze inclusieve herdenking gaat het dus over slachtoffers van verleden oorlogen, maar ook over eenieder die nú slachtoffer is vanwege diens identiteit, daarover verdriet of pijn ervaart, en over eenieder die opkomt voor 'nooit meer':

 

  • In Nederland, nú:

    • We maken herdenken actueel door solidair met de pijn en het verdriet te zijn van levende slachtoffers of vluchtelingen ín Nederland, veroorzaakt door toedoen of nalaten van de Nederlandse staat.

    • We zijn solidair met levende slachtoffers of vluchtelingen in Nederland van oorlog, genocide, vervolging of onderdrukking waar Nederland niet per se een rol in heeft hoeven spelen/gespeeld.

    • We zijn solidair met mensen in Nederland die familie of naasten hebben die nú gebukt gaan onder oorlog, genocide, vervolging of onderdrukking en daardoor pijn en verdriet ervaren.

    • We zijn solidair met de Nederlanders die opkomen voor naleving van de belofte 'nooit meer'; 

 

  • In andere landen, nú: Ook herdenken we slachtoffers in andere landen die door toedoen of nalaten van de Nederlandse staat nú lijden of zijn omgekomen/vermoord. Waar bijvoorbeeld Nederland een verplichting of het vermogen heeft om actie te nemen, maar dat nalaat.

 

  • Van ‘toen’: Daarnaast herdenken we ook slachtoffers van ‘toen’ op een inclusieve manier. Dat betekent dat (groepen) mensen die niet herdacht mochten worden op de Dam in de afgelopen jaren/decennia, maar dat wel graag wilden, welkom zijn bij ons initiatief en een podium krijgen om hun verhaal te delen.

 

Sluit je geen mensen uit?

Dit initiatief is een eerste aanzet tot inclusief herdenken. Wij herdenken zowel de slachtoffers van toen, en slachtoffers van nú, ongeacht waar, door wie of wanneer de oorlog, genocide, vervolging of onderdrukking plaatsvond. Wij willen niemand uitsluiten, alle slachtoffers krijgen een plek. Of je je aangesproken voelt is ook een gevoel. Onze beschrijving is daarom mogelijk niet volledig. Ook wij willen leren om inclusief te herdenken, en in gesprek te gaan over wat dat betekent voor elk mens in Nederland. Suggesties zijn welkom. Wij proberen daarnaast de bijeenkomst fysiek toegankelijk te maken en er zal een gebarentolk aanwezig zijn. 

 

Welke afbakening hanteren jullie voor het herdenken?

Herdenken staat centraal: in lijn met de traditionele herdenking. Karakteristieken zijn:

  • er is een vorm van staatsgeweld: oorlog, genocide, onderdrukking, vervolging

  • er is sprake van 'slachtoffer zijn' of 'slachtoffergevoel hebben' van dat staatsgeweld

  • er is een verband met Nederland zichtbaar.

 

Wie organiseert deze herdenking?

Deze herdenking is geïnitieerd door mensen die in het werkende leven Rijksambtenaren zijn en oud-diplomaten waren. Tezamen met gemotiveerde en creatieve andere medelanders organiseren we deze herdenking als burger en als mens.

bottom of page